Bize diniň taryhy barada gürrüň berenlerinde adatça gowy taraplaryny gürrüň berýärler. Men size bu gezek has ajy we gamgyn ýerlerinden bir bölek gürrüň bermekçi;
Muhammet pygamberiň gyzy Patma heniz 10 ýaşynda wagty 52 ýaşyndaky hezreti Omar (dört çaryýarlaryň biri) pygamberden gyzy Patmany özüne bermegini soraýar. Muhammet pygamber “gyzym entek kiçi hem-de agamyň ogly Ala (dört çaryýarlaryň biri) berjegime söz berdim” diýip Patmany hezreti Omara bermeýär.
Patma 12 ýaşyna basanda 26 ýaşyndaky hezreti Ala durmuşa çykarylýar. Olaryň Ümmü Gülsüm adynda gyzy bolýar.
Hezreti Omar 62 ýaşynda halyf bolýar. Hezreti Omar halif bolansoň, hezreti Aly we Patmadan gyzlary Ümmü Gülsümi özüne aýal edip bermegi soraýar. Ümmü Gülsüm 9 ýaşynda bolansoň hezreti Alyň beresi gelmeýär. Hezreti Omar wezipesini we güýjüni ulanyp gorkuzmaga çenli her-hili ýoly barlaýar. Hezreti Aly şonda-da razylaşmaýar. Mundan soň bolsa hezreti Omar, niýetiniň diňe Allahyň resuly bilen garyndaş bolmakdygyny we Ümmü Gülsüme ölýänçä el degirmejegine, diňe nikalanjakdygyna Allahyň adyndan ant içýär. Şeýlelikde hezreti Aly razylygyny berýär we hezreti Omar 40 müň dirhem galyň töläp 9 ýaşyndaky Ümmü Gülsümi özüne nikalap alýar.
Ümmü Gülsüm 11 ýaşyna gelende hezreti Omardan bir ogly bolýar, 13 ýaşyna gelende ýene bir ogly bolýar. Bu iki çaga-da heniz kiçijek wagty ýogalýar.
Ümmü Gülsüm hezreti Omaryň 9 aýalynyň 7-njisidir.
Hezreti Omar ölensoň Ümmü Gülsüm jemi 5 sapar äre barýar (hemmesi-de garry adamlar). Bu naçar 22 ýaşyna çenli ýene 4 çaga dogurýar we 22 ýaşynda aradan çykýar.
Ümmü Gülsüm
-
yashalym
3 years ago
- hezreti halif adam aldandan soň, leila, nazarhan, begkon, zetpro ýaly adamlardan ha gatam görmeli däl 😂
-
Mister X
3 years ago
- Gyzyklanyp gordum dogry eken
-
Aygul nuralyyewa
3 years ago
- bolyan zat kan. elbetde hudayyn emri bilendir.
-
Aygul nuralyyewa
3 years ago
- hezreti meryemin hudayn islegi boyunca gowreli galmagy ayallaryn metjide ayak basmagy. her bir yerde hudayn ona komek etmegi. eysem bular hudayn emri bn dalmi.
-
yashalym
3 years ago
- Panturkist sen ateistmi?
-
yashalym
3 years ago
- Araplar bu aýdylanlary kabul edyar we ozlerinden näçe yaş kiçi yaşlylar bilen entegem toy edyarler. Hz. Ömer Patmany alyp bilmedigi ucin Ala gaharyna gyzy Ümmü Gülsüme öylenen bolmagy ahmal.
-
yashalym
3 years ago
- Namemis goramak maksady bilen oylenipdir)
Abu Bakryň gyzy Hz Muhammet,
Hz Muhammetiň gyzy Hz Osman,
hz ömeriň gyzy, hz Muhammet
hz Muhammetiň gyzy, hz ali
hz aliniň gyzy, hz ömer bilen toy edyarler
-
soho
3 years ago
- Ummi Gulsum - Hezreti Muhammet (saw)iñ gyzy we Hezreti Osmanyñ ayaly bolmaly dalmi name!? (ya men yalñyshyanmy?)
-
Khanture
3 years ago
- ey samsyk araplar gyzlaryny 15-yashayança ýaş aýdylmandyr ondan soň 1-den başlap gidilen ol döwürler.
-
Khanture
3 years ago
- @soho elbetde bu bir pitne turuzmak isleyar
-
Гость
3 years ago
- Altyn tapan ýaly,hälem wagtynda ýazaýypsyň şu ýere begenjiňden ýüregiň ýarylaýmandyr
-
Khanture
3 years ago
- @Gost kime aýdýaň?
-
Гость
3 years ago
- Panturkiste
-
Khanture
3 years ago
- hmm
-
mertogly
3 years ago
- Gecen yylam şu alymsumak bilen çekeleşik gidipdi yene geldow sayta gara bulut yaly bolup.Taze agzalar tananok diyp yene sokylyp geldinmi sen
-
Ra
3 years ago
- Ahli dinlen hem kemcilikleri elbet bardyr.Ideal din yok bolsa gerek, shon ucinem yer yuzunde in sonunda gumanizm galar, yone sen shular yaly mowzuklaryny okap yashy bircene baranam bolsa beynisi gatamadyklar ateist ya deistsiraberyaler.
Jemlap alsak sen maksadyn name?Shu adamlary ynanjyndan ayyrdyn name gazanyan, hakykaty bilsinler diyjeksin,yone onun hakykat dal.
Adamy adam etyan ynanjydyr, shu durmushda akylly bolsam o durmushdada gowy yasharyn niyet bilen yashaya adam pahyr.
-
Ra
3 years ago
- Danadan-dana agzalar payysh soz bir yazman.Adam yaly discus etjek bolsanyz yazyn yogsam okamagynyzy hayysh etyan.
-
Гость
3 years ago
- Panturkist yslama düşen bir jynyňa bar seň?!Dünýede din gytmy?Sen ateist dälde antiyslamçy.Meň bir bilesim gelýän zat bar agam jogap beraý.Şu ýaýradýan temalaryň üçin näçe gazanýaň,näçe töleýäler?Alýan puluň Hak dini satanyňa degýämi?
-
Khanture
3 years ago
- @Gost şony aýt.
@Panturkist Aýdaly men meselem buddist munam taňkytlap berda! Ýa men hristian bu barada näme aýtjak, Bahailik barada bilýäňmi?
-
Nätänyş adam
3 years ago
- Öň talyplara agza bolmakam köneleri okaýardym welin hemişe @Panturkist agzamyzyň yslam dinine garşy mowzuklary, pikirleri bardy. Dogrysyn aýtsam käwagt psihologiýamy üýtgetýärdi. Ýene şeýle ýagdaý bolsa, onda gowy däl
-
LadaKalina.
3 years ago
- @panturkist sen wâhhãbisã dalsinda?
-
Panturkist
3 years ago
- @Ra, "Adamy adam etyan ynanjydyr" diýipsiň welin, meň pikirimçe adamy adam edýän wyždany.
@Гость, dinlere ynanmaklyk belki pul gazandyryp bilýändir belki, ýöne ynanmazlyk diňe duşman gazandyrýar.
@Khanture, buddizmi, hristianlygy ýa beýleki dinleri hemmäňizem tankytlap bilýäňiz, men siziň tankytlap bilmeýäniňizi tankytlaýan.
-
Panturkist
3 years ago
- @LadaKalina, wahhabiligiň nämedigini ilki öwren, ol barada oka. Ondan soň belki-de öz soragyňa özüň jogap taparsyň.
-
Khanture
3 years ago
- @Panturkist meň tankytlap bilmeýänim yslammy näme? Yslam dini hem uýdurylan bir din. Isleseň menem yslamy tankytlamagyňa kömekleşeýin.. :)
-
Panturkist
3 years ago
- @Nätänyş adam, psihologiýaň üýtgeýän bolsa bu gowulygyň alamady däl. Meniň maksadym sizi ynanjyňyzdan dändirmek däl-de ynanýan diniňize ýa ideologiýaňyza ýa-da pikiriňize azajyk soraglaýyjy garamagy maslahat bermek. Bir zada ynanmak üçin ony öňürti bilmeli.
-
Panturkist
3 years ago
- @Khanture, oturan ýeriňden "toslap tapylan din" diýseň kritika bolmaýar, ol kemsitmek bolýar. Eger-de eliňde toslanyp tapylandygy barada deliller bar bolsa ol başga gep.
-
Khanture
3 years ago
- men toslap tapylan diyemok kor uydyrylan diydim.
-
Khanture
3 years ago
- toslanyp tapylandygyna delilim yok yone uydyrylandygyna delilim bar
-
Ra
3 years ago
- Munkirlik gowy zat dal...
Kabir zatlar bolya shony sebapsiz soyyan,sebapsiz ynanyan gormesenem tanamasanam.
-
Ra
3 years ago
- sana wagt yaly oratorlar gerek :)
-
Khanture
3 years ago
- @RA :)
-
Ahmedik_97
3 years ago
- Salam hormatly agzalar gowmysyñyz
-
Khanture
3 years ago
- Ahmedik_97 barmynow. mena gowy.
-
yashalym
3 years ago
- Ahmedik _97 senem panturkiste çokunyadynmy?
-
GaRa_TmyN
3 years ago
- HANY ÇEŞME??? NIREDEN ALDYÑ??
WE ÝENE BIR ZAT:
"Derwiş ýerde derýa, ýa gökde Aýdyr,
Doñuz derýa neýlär, it üýrip Aýa"
Magtymgulyñ ýañky iki setiri size iñ gowy jogap bolsa gerek.
Doñuz derýany hapalajak bolany bn hapalap bilmez, it üýrip-üýrip Aýy gapyp bilmez. Barybir il örizenleri galar:D
-
Mister X
3 years ago
- Değerli kardeşimiz,
Hz. Ömer'in, Ehl-i Beyt'le Akrabalık Arzusu ve Hz. Ali'in Kızı Ümmü Gülsüm'le Evliliği:
Hz. Ömer (ra)'in hayatındaki bu olay, onun Ehl-i Beyt sevgisini gösterir. Hz. Ömer (r.a.) halifeyken, bir gün, Hz. Ali (ra)'den, kızı Ümmü Gülsüm'ü istedi. Hz. Ali, "o küçüktür" dedi.
Bunun üzerine Ömer (r.a.), "Hayır. Vallahi, bu bir şey değil; fakat sen beni engellemek istiyorsun." diye konuştu ve "Eğer gerçekten dediğin gibi (çocuk/sabî) ise onu bana gönder." diye ekledi.1
Aslında, Resûlullah (asm)'ın vefatından önce dünyaya gelen Ümmü Gülsüm, gerçekten küçüktü.2 Hattâ, bir rivayette, kendisinden, "O, o zaman bir kız çocuğu idi." diye söz edilir. Hattâ, Mescid-i Nebevî'de sonucu bekleyen Hz. Ömer (ra)'e yanındakiler, "Ey Mü'minlerin Emîri! Ondan ne istiyorsun? O küçük bir kız çocuğudur." demişlerdi.
Ümmü Gülsüm'ün küçüklüğü bir yana, Hz. Ali (ra) onu, Mu'te'de şehid olan kardeşi Câfer-i Tayyar (ra)'in öksüz oğluna vermek istiyordu.
Hz. Ali (ra), evine geldi. Ümmü Gülsüm'ün eline bir hülle (elbise) verip, "Bunu Emîru'l-Mü'minîn'e götür, ona şöyle de: 'Babam sana, bu elbiseyi nasıl buluyorsun, diyor.' de." diye onu gönderdi. Çocuk yaşta olan Ümmü Gülsüm, hiçbir şeyin farkında değildi. Elbiseyi Hz. Ömer (ra)'e getirerek babasının dediklerini tekrarladı. "Bunun üzerine onun izarından (ön kolundan) tutunca, Ümmü Gülsüm kolunu çekti."3
Ümmü Gülsüm, Ömer (ra)'e kızmıştı. Hz. Ömer ise, "iffetli ve şerefli birisi" dedikten sonra, "Git, ona (babana) şöyle de: O ne güzel ve ne cemâllidir. Vallahi o, senin dediğin gibi değildir."
Bunun üzerine Hz. Ali (ra), onu Ömer'e (r.a.) nikahladı. Konu hakkında birbirine benzer farklı rivayetler de vardır. Zehebî'ye göre, Hz. Ömer, Ümmü Gülsüm'le H. 17. Yıl'da evlenmiştir.4
Aslında Hz. Ömer (ra)'in, Hz. Ali (ra)'in kızıyla evlenmesinde gayesi başkaydı. O, Ümmü Gülsüm'ü isterken, bir rivayete göre, "Ey Ebû'l-Hasan! Onu benimle evlendir. Çünkü mutlaka ben, ondan hiç kimsenin beklemediği bir keramet (değer) ve şeref gözlüyorum." demişti.
Ümmü Gülsüm'le alacağı değeri/kerameti de Hz. Ali'ye, "O küçük olursa olsun." deyip şöyle açıklamıştı:
"Ben Resûlullah (asm)'tan şöyle derken duydum:
'Bütün sebepler/bağlar, beş nesebler (soylar) ve sıhriyetler kesilmişlerdir. Ancak benim sebebim, nesebim ve sihrim hâriç.'"6 diye açıklamıştı.
Bir başka rivayette de şu ilâve vardır: "Ben de, benimle Resûlullah (asm) arasında bir 'sebep ve sıhr (kız alma) yoluyla akrabalık' oluşmasını istedim."7
a) Hz. Ömer (ra), neseben Ehl-i Bey t'ten değildir; hiç olmazsa sebeben/kız alma yoluyla, Kıyamet Gününde Ehl-i Beyt'le ve Hz. Peygamber (asm) ile bir bağı olsun istemektedir.
b) O, Resûlullah (asm) soyuyla ilişkiye ve yakınlığa azamî derecede isteklidir. Onun Ummü Gülsüm'le evlenmesi başka bir sebepten değildir; küçüklüğü ve onunla evlilik ilişkisi geri plândadır. Hattâ, Hz. Ali (ra)'ye, "Gerçekten ben, yanımda Resûlullah (asm)'tan bir uzuv (organ) olmasını istiyorum."8 diyerek onu istemiş;9 Hz. Ali, "Bende ancak (Fâtıma'dan olma) Ümmü Gülsüm var; o da küçük hâldedir." deyince, Hz. Ömer, yaşarsa büyür, demiştir.9
O, Kıyamet Günü için yanında bir sebep ve Resûlullah (asm) soyundan bir et parçası olsun istemektedir. Sebep: Hurma gibi ağaçlara çıkmak için elde bulunan "habl"dir, (iptir). Kendisi vesilesiyle bir şeye ulaşılan her vesileye sebep denir.10 Marifete vesile olan her şey de sebeptir. Ümmü Gülsüm de, Fâtıma'nın kızı ve bir "seyyide" olmakla Kıyamet'te Resûlullah (asm)'a ulaştıran, onunla ilişkiye sebep olan bir vesile olacaktır. "Zerî'a" da sebep mânâsına gelir. Nitekim, İmam Şafî de, Ehl-i Beyt sevgisini dile getiren bir şiirinde,
"Âl-i Nebî benim sebebim/ipimdir. Hem onlar beni ona/Resûlullah'a bağlayan bir vesilemdir."11
diyerek, aynı konuya parmak basmıştır. Hz. Ömer (ra)'in bu evlilik olayı da, Hz. Peygamber (asm)'e ve Ehl-i Beyt'e sevgi ve saygısına büyük bir delildir.
Ümmü Gülsüm'le nikahlandıktan sonra, Ömer (r.a.) Mescid-i Nebevî'de Muhacirin ve Ensâr ile otururken, "Beni tebrik etmiyor musunuz?" demişti. Oradakiler, "Seni neden dolayı tebrik edelim ey Mü'minlerin Emîri?" diye sordular. O da "Ali'nin kızı Ümmü Gülsüm'le..." diye cevap verdi.
Hz. Ömer (ra), sonra da Kıyamet Günü bütün sebeplerin ve neseblerin kesilmesiyle ilgili hadis-i şerifi zikrederek, "Ben de Resûlullah'la aramda bir sebep/sıhrîyet ve neseb olmasını çok sevdim ve istedim, sevginin gereği olarak çok arzuladım."12 dedi. Bunun üzerine oradakiler kendisini tebrik ettiler.
Gerçekten, Ehl-i Beyt'le olan akrabalık ilişkisi onu çok sevindirmişti.
İslâm kültüründe, seyyide ve şerifelerle evliliğe, özellikle bu olay sebebiyle çok rağbet gösterilmiştir.13
Ümmü Gülsüm'den, Hz. Ömer (ra)'in Rukiyye adlı bir kızı ve Zeyd adlı bir oğlu oldu. Çocuklar çok yaşamadı. Hz. Ömer'in vefatından sonra (H. 23. Yıl/M. 644) Ümmü Gülsüm'ü, amcasının oğlu Avn b. Cafer aldı. Çocuk bırakmadan ikinci kocası ölünce, yine amcasının oğullarından Muhammed b. Cafer'e vardı. Ondan bir kızı oldu. Onun ölümüyle de, Abdullah b. Cafer'le evlendi. Bununla nikâhlı iken ve son kocasından çocuğu olmadığı hâlde vefat etmişti.
-
Yylgyn
3 years ago
- Çagalykdan beýnä siňen ynamlar
Ýyllar geçip, çagşan jaý deý synýarlar.
Bu ahwala akyl ýetirdigmizçe,
Ýene şonça syryn açýar dünýäler.
-
GaRa_TmyN
3 years ago
- Adalet Sultanı Hz. Ömer (r.a)
“Önce dehşetli zıpırken, nasıl olmuş da Ömer;
Öyle bir adle sarılmış ki değil kâr-ı beşer?”[1]
Adalet denilince akla gelen ilk isim Hz. Ömer (r.a)’dir. Cehalet devrinin Ömer’i; İslam’ı kabul eder etmez birdenbire kemalin zirvesine tırmanmış, aşere-i mübeşşereden sayılmış, hülefa-i raşidinde adı zikredilmiş, en önemlisi emiru’l-mü’minin unvanına nail olmuştur. Hz. Ömer ‘in üzerinde titizlikle durduğu, adeta kendisiyle özdeşleşmiş olan en önemli konu adalet meselesidir. Bu konuda tüm yöneticilere önderlik yapmış, gerek devlet işlerinde, gerek halka karşı, gerek şahsi işlerinde her zaman adaleti gözeten ve hakka riayet eden bir lider profili sergilemiştir. Aslında Hz. Ömer’in adaletinin kaynağında yakîni bir iman vardır. Çünkü o, imanla adaleti birbiriyle taçlandırmış, belki de kendisinden sonra hiç kimseye nasip olamayacak adil bir başkan olma özelliğine erişmiştir. Nitekim Peygamber Efendimizin buyurduğu, “Başka bir gölgenin bulunmadığı Kıyamet gününde Allah Teâlâ, yedi insanı, arşının gölgesinde barındıracaktır…” hadisinin ilk mertebesinde “adil devlet başkanı’’ olmanın Allah katında ne kadar önemli olduğu zikredilir.
Hz. Ömer, adaletiyle İslam’ın nuru sayılmıştır. Hak ile batılı ayırt ettiği için kendisine “Faruk” sıfatı verilen Ömer, halifeliği sırasında halkın tüm ihtiyaçlarını gözetmiş, onların dertlerine ulaşabildiği oranda bizzat kendisi çözümler sunmuştur. Halkın can ve mal güvenliğine önem vermiş, onların sorumluluğunu tam anlamıyla üstlenmiştir. Hatta “Fırat kıyısında bir deve helak olsa, Allah bunu Ömer’den sorar diye korkarım.” diyerek, bu sorumluluk duygusunu dile getirmiştir.
Hz. Ömer’in yaşantısına baktığımızda o, halifeliği döneminde halkı herhangi bir şeyden men ettiği yahut yapılması gereken bir karar aldığında bunu ilk önce kendi nefsinde ve evinde tatbik etmiş daha sonra insanlara aldığı karara uymalarını emretmiştir.
Hz. Ömer’in Devlet Erkânına Karşı Tutumu
Hz. Ömer, toplumun çıkarları ile memurlarının menfaatlerini dengede tutmaya itina gösterirdi. Onun gözünde bir vali, toplumun herhangi bir ferdi gibiydi. Adaleti uygularken sıradan bir kişi ile bir valiyi ayırt etmezdi. Bir hutbesinde : “Ey insanlar! Sizi yönetmek üzere tayin ettiğim bir memurdan cefa görürseniz, hemen bana bildirin. Allah’a yemin ederim ki, öyle bir yöneticiden kesinlikle hakkınızı alır ve kısas uygularım.” diyordu.
Devlet yönetiminde görevli olan insanların, kendilerine herhangi bir adaletsizlik yapmamaları için onları haberli-habersiz sıkı bir şekilde denetim altında tutmuş, valilere mektuplar yazmış, adalet çizgisinden ayrılmamaları konusunda onları ihtar etmiştir.
“Bir adam Ebû Musa el Eş’ari’nin maiyetindeydi. Savaşta ganimet ele geçirdiler. Ebû Musa hissesini verirken tamamını vermediği için adam:
-Sen hissemin hepsini vermezsen almam, dedi.
Ebû Musa da kızıp adama yirmi değnek vurduktan başka saçını da kestirdi. Adam da saçını toplayıp Ömer’e gitti ve cebinden saçlarını çıkarıp Ömer’in göğsüne fırlattı. Ömer (r.a.):
- Meselen nedir, diye sordu. Adam meseleyi anlattı. Bunun üzerine Hz. Ömer, Ebû Musa’ya şu mektubu yazdı:
“Selam üzerine olsun.
Falan oğlu falan bana şöyle şöyle söyledi. Benim de sana kesin emrim şudur ki, eğer adama herkesin gözü önünde bu hakareti yapmış isen, sen de herkesin önünde otur da, adam gelip aynı biçimde senden kısas alsın, eğer kimsenin görmediği bir yerde ona bu hakareti yapmış isen sen de kimsenin bulunmadığı bir yerde otur yine aynı hakareti sana yapsın.”
Ebû Musa (r.a.) mektubu alır almaz, kendisinden kısas alınmak üzere oturdu. Adam da ona:
- Ben Allah için seni affettim, dedi.
Hassasiyet
Peygamber Efendimizin en sadık dostu ve halifesi olan Ömer’in şu ince ve derin idrakine bakınız:
Hz. Ömer, hilafeti zamanında vuku bulan bir kıtlıkta, bir deve kesilip Medine-i Münevvere’nin fukarasına dağıtılmasını emir buyurdu. Deveyi keserek fakirlere dağıtan kişi, devenin yağlı kısmından bir parça eti alarak güzelce pişirip iftar vaktinde halifenin huzuruna götürdü. Halife:
- Bu et neredendir, diye sordu:
- Ey mü’minlerin emiri, kesilmesini emir buyurduğunuz deveden size düşen paydır. Bu sözü duyan Ömer’in rengi değişti ve ağlayarak:
- Benim gibi bir emre yazıklar olsun ki, fukaraya etin kötü kısımlarını dağıttırır, kendisi ise iyi ve yağlı kısmını yer. Ey hizmetçi! Bir daha böyle yapma, kaldır bu yemeği fakirlere götür, bana yine eskisi gibi yemek getir. Halife olan kimseye ayda bir kere et yemek kâfidir, buyurdu.
Hizmetçinin getirdiği bir parça kuru ekmekle bir miktar zeytinyağını yiyen Hz. Ömer Cenab-ı Hakk’a şükretti.
Köle, Sultan ve Hz. Ömer
Adaletiyle gönülleri fetheden, heybetiyle dünyayı titreten, herkese hakkını veren yüce Faruk Hz. Ömer, adaleti uygularken Kur’an ahlakının gereği olarak, herkese eşit davranmış; soyluluk, zenginlik, akrabalık, makam gibi unsurların adaleti engellemesine kesinlikle izin vermemiştir. Bu konuda O’nun yanında bir köle ile efendisi arasında fark yoktur.
Suriye’de Gassânî hükümdarı Cebele Müslüman olmuş, parlak bir törenle Medine’ye gelmiş, Hazreti Ömer de bunun Müslüman oluşundan memnun kalmıştı. Ancak, hac zamanı, Kâbe ziyaret edilirken, yüz binlerce hacı arasında bir köle, Gassânî hükümdarının eteğine dikkatsizlikle basıvermiş, Cebele dayanamamış, hemen bir yumruk vurarak zavallının burnunu kırmıştı. Köle, halifeye şikâyet edince, Ömer de Cebeleyi sorguya çekti:
- Köle, eteğime bastı. Saygısızlık gösterdi. Ziyaret yeri olmasaydı, başını kılıçla ikiye ayıracaktım, diye cevap verince, Halife Ömer:
- Sen suçunu itiraf ettin. Şimdi, onu memnun etmeye çalış! Yoksa aynı muameleyi sana yapmasını emredeceğim, dedi. Cebele:
- Ya Emir! Bu nasıl olur? Ben hükümdarım. O, âdi bir köle değil mi? Ömer:
- Müslümanlıkta hükümdarlık, kölelik yok. Eşitlik var. Bir Müslüman diğerlerinden ancak takva ile ayrılır.
Beytülmâl Konusundaki Titizliği
Hz. Ömer’i halka sevdiren, adaleti ve herkese eşit davranışıdır. Beytülmâl’de toplanan mallarda israftan kaçınması halkın gönlünde sevgisini daha da artırmıştır. Hatta halife kendi haklarını bile kısıtlamıştır. Nitekim bu durum bazı yakınlarının itirazlarına sebep olmuştur. Hz. Ömer, Beytülmâl’den Müslümanların en az pay alan ve asla fazlasına tamah etmeyen bir devlet yöneticisidir. Çoğu zaman ise aldığı maaş ihtiyacını karşılayamamıştır. Sahabenin bazıları onun çektiği bu sıkıntıları görünce, maaşını artırmak için teklifte bulunmuşlardır. Hatta içlerinde Osman, Ali, Talha ve Zübeyr’in de bulunduğu bir heyet bu durumu kendisine arz etmek için eve gitmişler, Hz. Hafsa’yı görünce durumu ona bildirmişler, ancak heyette kimlerin bulunduğunu bildirmemesini özellikle rica etmişlerdir. Hz. Hafsa da durumu babasına söyleyince Hz. Ömer : Kimdi o gelenler, dedi. Kızı, “Kim olduklarını bilmene gerek yok .” deyince, “Sen onlarla benim aramdasın” diyerek sorular sormaya başladı: -Sen Rasûlullah’ın evindeyken Allah Rasûlü’nun giydiği en kıymetli elbise neydi?
-İki tane renkli elbisesi vardı. Elçileri onlarla karşılar, cuma hutbelerini bunlarla okurdu.
-Peki, yediği en iyi yemek neydi?
-Bizim yediğimiz ekmek, arpa ekmeğiydi. Ekmek sıcakken yağ sürer, yumuşatırdık.
-Senin yanında kaldığı zamanlar yerde yaygı olarak kullandığınız en geniş, en rahat yaygı neydi?
- Kaba kumaştan yapılmış bir örtümüz vardı. Yazın dörde katlar, altımıza yayardık. Kış gelince de yarısını altımıza yarısını da üstümüze örterdik.
Daha sonra Hz. Ömer dedi ki: Ya Hafsa, seni gönderenlere söyle! Allah Rasûlü kendisine yetecek miktarını tespit etmiş, fazlasını ihtiyaç sahiplerine vermiştir. Vallahi, ben de kendime yetecek olanını tespit ettim. Artanını ihtiyaç sahiplerine vereceğim. Ve bununla yetineceğim.”
Hz. Ömer ve Kölesi Muğîre
Hz. Ömer’in adaletini gösteren menkıbelerden biri de aşağıdaki gibidir:
Hz. Ömer’in hilâfeti zamanında Şam’a gitmek icap etti. Medine-i Münevvere’den Ashab-ı Kiram’dan bir grupla yola çıktılar. Hz. Ömer’in bir deveden başka bineği yoktu. Muğîre adlı bir kölesi vardı. Deveye nöbetleşe biniyorlardı. Allah’ın hikmeti tam Şam’a girecekleri vakit deveye binme nöbeti Muğîre’ye gelmişti. Ashab-ı Kiram, Hz. Ömer’e:
-Efendim, müsaade ederseniz, bu saatte deveye siz bininiz. Ömer (r.a.) :
-Şimdi sıra Muğîre’nindir, ben deveye nasıl binerim, buyurdu. Ashab :
-Bugün Şam’ın bütün eşrafı zat-ı âlinizi karşılayacaklardır. Onlar atlı, siz ise halife olduğunuz halde yaya yürüyeceksiniz. Bu hiç münasip değildir. Lütfediniz de istirhamımızı reddetmeyiniz, dediler. Hz. Ömer bu sözlerden müteessir oldu ve şöyle cevap verdi:
-Bize, ihsan olunan bu saadet ve bu devlet kime nasip olmuştur ki, Cenab- ı Hakk İslam dininin tacını başımıza koydu, şeriat-ı Ahmediye gömleğini de sırtımıza giydirdi. Kelime-i tevhidi bize söyletti. Kur’an-ı Kerimle kalbimizi nurlandırdı. Ne acayiptir ki, hâlâ İslam’ın kadrini anlamamışsınız. Yalnız Rasul-i Ekrem’in ümmeti olma şerefi size yetmez mi?
Hz. Ömer’in bu sözlerine karşı kimse cevap veremedi. Muğîre deveyi hazırlayıp Hz. Ömer’in huzuruna getirdi. Deveyi çökerterek:
-Ey mü’minlerin emîri, benim dileğimi kabul buyurun. Deveye sizin binmenizi istirham ediyorum. Bu husustaki hakkımı size helal ediyorum, dedi. Bunun üzerine Hz. Ömer (r.a.) o gün deveye binmeye mecbur oldu.
Hz. Ömer halife olduğu zaman sadeliği ve mütevazılığı sebebiyle insanlar ilk bakışta kimin halife olduğunu anlayamıyorlardı. Kimsesiz, dul kadınların suyunu kendisi taşır, cariye ve hizmetçilerine yardım ederdi. Unu kendisi alıp götürürdü. Hamallara yardım ederdi. Geceleri Abdurrahman b. Avf ile kervanları beklerdi.
Görüldüğü üzere adalet timsali olan, hak ile batılı ayıran Ömeru’l-Faruk’un hakkı gözetmedeki titizliği İslam Devleti’ni Allah’ın kuralları ve yasasına muvafık şekilde yönetmesinde etkili olmuştur. Allah Teâlâ bir ayette: “Ey iman edenler! Kendiniz, ana babanız ve en yakınlarınızın aleyhine de olsa, Allah için şahitlik yaparak adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun. (Şahitlik ettikleriniz) zengin veya fakir de olsalar (adaletten ayrılmayın). Çünkü Allah onlara sizden daha yakındır. Öyle ise adaleti yerine getirmede nefsinize uymayın. Eğer (şahitlik ederken gerçeği) çarpıtırsanız veya (şahitlikten) çekinirseniz (bilin ki) şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.” buyurmuştur.
İşte “Faruk” sıfatlı din büyüğü… İslam’ı adaletiyle nurlandıran halife… Allah O’ndan razı olsun.
SİYER-İ NEBİ DERGİSİ 26. SAYI / MART-NİSAN 2014
Süleymaniye Kürsüsü’nde”, Mehmet Akif Ersoy.
İbn Sa’d, c. III, s. 284
Doğuştan Günümüze Büyük İslam Tarihi,c:2, s.178-179,çağ yay.
Hayatü’s-Sahabe,c.2,s.197.
Dört Büyük Halife Hayatları ve Menkıbeleri, Şemsüddin Ahmet Sivasi, s.112.
Medeniyyet-i İslâmiyye Tarihi, c: 1, s: 5.
Doğuştan Günümüze Büyük İslam Tarihi, c:2, s.183-184,çağ yay.
Dört Büyük Halife Hayatları ve Menkıbeleri, Şemsüddin Ahmet Sivasi,s.107.
-
Yylgyn
3 years ago
- Gurbannazar Ezizowyñ goşgulary syrly hemde täsirli. Ynam hakda kän ýazan......... düşünjege...
-
Yylgyn
3 years ago
- Çagalykdan beýnä siňen ynamlar
Ýyllar geçip, çagşan jaý deý synýarlar.
Bu ahwala akyl ýetirdigmizçe,
Ýene şonça syryn açýar dünýäler.
-
Yylgyn
3 years ago
- Panturkist sen Isa Mesihiñ "Hoş Habar" Injil kitabyny okap gördüñmi.
-
Khanture
3 years ago
- Ylgyn Hosh Habar Isanynky dal Matta, Mark, Luka we Yohannanky
-
Panturkist
3 years ago
- @GaRa_TmyN, seniň göresiň, eşdesiň gelýäni seň Omar hakynda copy+paste edip goýan teswiriňdäki bolmagy mümkin ýöne ýokarrakda @Mister X -iň ýazany ýaly beýleki ýüzünem okamaly.
@Yylgyn, şahyr meni tassyklaýan ýaly boludyr :)
-
Yylgyn
3 years ago
- Khanture olar Isa Mesihiñ oniki şägirtlerinden. Isa Mesihiñ şägirtleri öz dogon garyndaş- daýy- ýegen gudalaryndan däl.
-
Yylgyn
3 years ago
- 12 «Ine, Men tizara bararyn! Her kese eden işlerine görä berjek sylaglarym ýanymdadyr! 13 Alfa we Omega, Ilkinji we Ahyrky, Başlangyç we Soň Mendirin». Diýýä . Onuñ gelemeli wagty golaýlady
-
Khanture
3 years ago
- Yylgyn Luka onun shagirdi daldi we ol kitap isadan 60 yyl gecenson yazylypdy
-
Yylgyn
3 years ago
- Luka onki şägirdiniñ biri. Seniñ aýtýanyñ Pawlus bolaýmasyn. Pawlus Isa Mesih haça çüýlenip üç günden direlenden direlip göge geterilenden soñ Onuñ yzyna eýerenleri yzarlap ejir bermek üçin ýolda Isa Pawlusyñ gözüni gapýa. Şondan soñ oñ özi wagyz edip başlaýa
-
Khanture
3 years ago
- Ylgyn gowy edip okap gor. Luka diyen shagirt yok
-
Yylgyn
3 years ago
- Eger bir gün saňa ýetmän ölsem-de,
Çekmen tüm aşakda derdi-azary.
Otuz üç ýyl gijä galyp gelseň-de,
Gelseň bor ilimiň bory üçin razy
-
Yylgyn
3 years ago
- "Otuz üç ýyl"
-
Yylgyn
3 years ago
- Khanture sen dogry diýýän ekeniñ. Ol iniki şägirtleriniñ içinde däl eken. Gaty gowy. Hudaýym halas bolmagyñ üçin AK PATA bersin saña. Öz Hakykaty bilen ýalkasyn!!! Brawo
-
Khanture
3 years ago
- Yylgyn barnabas hosh habaryny okap gordungmi?
-
Yylgyn
3 years ago
- Ýok. Men Injilden çykamoga.
-
Khanture
3 years ago
- Kurany Kerimina, Awesta, Bhagawadad Gita?
-
Yylgyn
3 years ago
- Men Isa Mesihde Hakykaty tapdym. Bu meniñ ynam saýlawym boldy.
-
Khanture
3 years ago
- Men bolsa ahlisinde.
-
Yylgyn
3 years ago
- Sögünje sögünç bilen gaýtargy berme, ýüregiñde hiç haçan öýke-kine saklama, ýurduñ watanyñ üçin onuñ parahatlygy üçin dileg et, bar zadyña şükür edip Hudaýyñ Rebbe alkyş aýt, adamlary özünden üstün goýup söý, duşmanlaryñ üçin dileg et olaryñam Hudaýyñ Hakykatyna dolanmagy üçin, hemme zatdan öz bähbidiñi gözleme,günde şol bir düşünmeýän sözleriñi gaýtalamada tämiz ýürek bilen dilegleriñi öz diliñde Rebbe ýalbar, hiç haçan ar alma hatda ar almagyñ pikirini-de etme, Reb siziñ pikirleriñizi derñeýändir....... bular Isa Mesihiñ ýörelgesi
-
Yylgyn
3 years ago
- Hemmäñizi Hudaýym Öz Mukaddesligi bilen ýürekleriñizi doldurmagyny, Isa Mesih geljek gününde halas bolmagyñyzy, sizi Ýalkamagyny dileýän!!!
-
Nirvana
3 years ago
- Ýylgyn Salam siz gelneje bolmaly ýalňyşmasam?!
-
Nirvana
3 years ago
- Size bir soragym bar.
-
Yylgyn
3 years ago
- Aýdyberiñ
-
Nirvana
3 years ago
- Köpçülikde soramak ıslämokda. Poçtaňyzy ýazaýyň.
-
Yylgyn
3 years ago
- Wah uýam men poçda düşünemoga.
-
Yylgyn
3 years ago
- Nomda beräý soragyñy
-
Nirvana
3 years ago
- İmo girýäňizmi, girýän bolsaňyz meň Durmuş blogymda ýazyň, soň pozaryn.
-
Nirvana
3 years ago
- Nomeriňizi ýazaýyň şol ýere.
-
Yylgyn
3 years ago
- Bolýa
-
Yylgyn
3 years ago
- Bolýa
-
GaRa_TmyN
3 years ago
- "Derwiş ýerde derýa, ýa gökde Aýdyr,
Doñuz derýa neýlär, it üýrip Aýa"
yashalym 3 years ago- eger bu waka hakyky bolsa 4 çarýaryň biri, nädip aldap bildikä bähhh.