Kuzuların koyunların sesi ile yaşayan bir köy varmış. O bölgede insanlar, Geçimini hayvancılıkla sağlar, O yüzden de Neredeyse her evde bir Ağıl varmış. Bu ağıllar Büyük küçük bir sürü hayvanla doluymuş. İnsanlar Günlerini Kırlarda Hayvanlarını otlatarak geçiriyorlarmış. Kimi zaman bu hayvanları satarlar, Kimi zaman da, Etinden, Sütünden faydalanırlarmış. Köyde En güzel hayvanlar Mehmet amcaya aitmiş. Mehmet amca dünyaya geldiği günden beri hayvanlar içerisinde büyümüş, Onların dilinden iyi anlarmış. Mehmet amcanın Babası da Hayvancılıkla uğraşırmış O da bu işi babasından öğrenmiş

Devran dönmüş, Köyde Çok üzüntü veren bir olay yaşanmış. Hayvanlar arasında hızla yayılan bir salgın hastalık çıkmış. Köydeki Zavallı koyunlar Kuzular birer birer bu hastalığa yakalanmışlar. Köylünün hali çok perişanmış, Çaresiz kala kalmışlar, Ne yapacaklarını bilememişler. Mehmet amcanın babasından öğrendiği bazı tedavi yöntemleri varmış, Onları denemişler. Bazı köylüler Mehmet amcaya bakmış Onun uygulamalarını kendi hayvanlar üzerinde denemişler. Hayvanları kurtarmaya çalışmışlar.

Mehmet amca, Bu konularda kendi bilgisine çok güveniyormuş, “Beni dinleyin, Bu sorunu kökten çözelim” diyormuş. Ne yaptılarsa olmamış. Hayvanlar hızla ölmeye başlamış Birkaç köylü şehre gitmiş. Oradan veteriner araştırmışlar ve Sonunda bir veteriner bulmuşlar. Bu genç veterinerden yardım istemişler. Veteriner köylülerin anlattıklarından hareketle Yanında hayvanlar için ilaç, iğne, Aşı ne Varsa yanına almış Onlarla birlikte köye gitmişler.

Bu arada Köye ilk kez bir veteriner geliyormuş Bu yüzden de Pek çok kişi bu durumu yadırgamış. Köylüler kendi aralarında bu meseleyi konuşuyorlarmış sürekli, “O Gencecik delikanlı ne anlasın hayvanların Derdinden” Derlermiş. Fakat bu genç veterinere güvenen de çokmuş köyde, Mehmet amca başta olmak üzere Köyde birçok kişi, veterineri destekleyen köylülere çok kızmışlar, “Eski köye Yeni adet getirmeyin, Şehirden gelen bir kişi Bizim hayvanların derdinden ne anlar” Diyerek Diğerlerine çıkışmışlar

Gün olmuş, Gün batımış. Genç veteriner Bildiğinden şaşmamış, işini en iyi şekilde yapmaya çalışmış, inancını hiç yitirmemiş Ve zamanla Onun ilgilendiği hayvanlar Yavaş yavaş iyileşmeye başlamışlar. Hastalığın yayılması da Kısmen Azalmış, Fakat bulaşıcı bir hastalık olduğu için Kökten çözüm gerekiyormuş. Yani Köydeki bütün hayvanların tedaviye ihtiyacı varmış. Hayvanları iyileşen köy ahalisinden bir adam Daha fazla dayanamamış Gidip Mehmet amca ile konuşmaya karar vermiş. Onunla konuşursa, onu ikna edebilirse Tüm köylünün Tedaviyi kabul edebileceğini düşünüyormuş. Konuşup Hem onu etkilemek istemiş, Hem de veterinere karşı çıkan insanları Meseleye dahil etmek istemiş.

Mehmet amca Dinledikleri karşısında hemen itiraza başlamış, Her zaman bu konuda kendisine güvendiği için Kimsenin fikrine önem vermiyormuş. Kendi aklının daha iyi Olduğunu düşünüyormuş, Köylülerden birisi “Mehmet amca, Seni bilir yıllardır hayvancılıkla uğraşırsın, Fakat bu durum çok farklı ilk kez karşılaşıyoruz bu hastalıkla, Bu hastalık işinden En iyi işin ehli anlar, Veteriner evladımız bu konuda eğitim almış, Okumuş etmiş, Hem de Akıl akıldan üstündür, Bir defalık da olsa bir başkasının aklını dinlesen olmaz mı. En azından bizim hatırımız için ” Diyerek Ricada bulunmuş. Mehmet amca bu sözleri pek sinirlenmiş, “Ben yılların tecrübesine sahibim, Sizin aklınıza ya da
O veteriner dediğiniz Genç çocuğun aklına uyumam” demiş. Köylüler Mehmet amcayı ikna edemeyeceklerini anlamışlar, Çaresiz bir şekilde söylene söylene evlerinin yolunu tutmuşlar, Giderken de “inatçı adam ne olacak, Köydeki büyük küçük bütün hayvanların telef olmasına neden olacaksın, inadının sonu iyi değil, Hepimize sebep olacaksın” Demişler.

Köylüler Zaman geçtikçe Mehmet amcanın tedavi yöntemlerinin bir işe yaramadığını Anlamışlar. Mehmet amca ise inadı yüzünden neredeyse tüm hayvanlarını kaybetmiş, Sonunda da Diğer bütün köylüler gibi veterinerin kapısını çalmış, Başı önde utanır vaziyette genç veterinerden yardım istemiş. Mehmet amca Tüm bu olayların sonucunda Köylülere şöyle demiş, “Ben Kendi aklıma çok Güvenir, Her şeyi bilirim zanneder Aklımın üstüne akıl tanımazdım, Oysa ki Şimdi anlıyorum, Akıl akıldan üstündür”.

Sevgili çocuklar, Akıl akıldan üstündür sözü ile Her zaman her şeyi bilemeyeceğimiz anlatılır, Yine bir söz ile çözemediğimiz konularda Başkalarından yardım istememiz gerektiği dile getirilir.

Edebiýat, yyldyz. tarapyndan 2 years ago
Teswir ýazmak üçin Içeri gir